Frivillig tvang ved hussalg

Det er frivilligt, men en rigtig go ide

Når du skal sælge dit hus, er en tilstandsrapport frivilligt, men de fleste vælger nu alligevel at få lavet en, og der er der en rigtig god grund til.

Som køber er det generelt noget af det første man kikker på, hvis man har en interesse i at købe huset. Der er ikke noget så ærgerligt at finde graverende og dyre fejl EFTER man har lagt de sure optjente kroner på bordet. En tilstandsrapport giver indblik i hvad der eventuelt kunne dukke op af forbedringer til huset, og ja give ro i maven hvis ikke der er noget at sætte en finger på.

Som sælger fritager en tilstandsrapport dig for ansvar i de 10 år EFTER salget af boligen, og du er dækket af en forsikring.

Tilstandsrapporten er en grundig byggeteknisk gennemgang af boligen og vurdering sammenlignet med andre boliger af samme type og alder.

Hvornår er tilstandsrapporten et krav?

Det eneste tidspunkt hvor en tilstandsrapport er et KRAV, er hvis der skal laves en ejerskifteforsikring, og så er rapporten gyldig i 6 måneder. Det er altid ejerne af huset som bestiller en tilstandsrapport, det kan ejendomsmægleren ikke gøre. Vil du vide mere om hvordan, kan du kontakte en byggesagkyndig som f.eks Ingeniørconsult og få svar på alt vedrørende ejerskifteforsikringer, tilstandsrapporter, elraporter og energimærkning. Det er helt normalt at man får en hel “pakke” med alle rapporter til en billigere pris, og så er du dækket ind hvor du kan.

Tilstandsrapporten er opdelt i farvekategorier, alt efter om en fejl er alvorlig eller af mindre karakter. Farverne er opdelt i Rød, gul, grå og sort. Hvor rød og gul ofte er afhængig af boligens alder.

 

Held og lykke med salget.