5 gode råd til at undgå frostsprængte rør

Det er ikke vinter endnu, men den kommer – og med den kommer frost. Frost er dog ikke altid en velkommen gæst, især ikke for huset. Frost kan nemlig sprænge både vand- og varmerør – og det kan efterlade huset med store skader til følge. Vi har derfor her samlet vores 5 bedste tips til, hvordan du kan frostsikre vandrør i både hus og sommerhus for at undgå frostskader.

Sørg for cirkulation i vandrør

Rørene har nemmere ved at fryse, hvis vandet ikke cirkulerer frit. Det er derfor aldrig en god idé at slukke cirkulationspumpen om natten, når der er varslet hård frost.

Hold en temperatur på minimum 17-18 grader

Rumopvarmning er én af de ting, du selv skal holde styr på – i hvert fald hvis du gerne vil have at din forsikring dækker eventuelle skader i forbindelse med frost. De fleste forsikringer dækker nemlig ikke skader, der er forårsaget af frostsprængte rør som følge af utilstrækkelig opvarmning. Det er derfor essentielt at du holder en rumtemperatur på minimum 17-18 grader – også i sommerhuset.

Isoler eller flyt rørene

Hvis du én gang har haft problemer med frostsprængninger et bestemt sted, så vil du få det igen. Her kan det være en god idé at efterisolere rørene – eller helt flytte rørføringen et andet sted hen. Det kan være et omfattende projekt, der kræver hjælp fra en professionel VVS’er.

Investér i frostsikringskabler

Det kan være svært at isolere rør, der sidder steder, hvor det kan blive rigtig koldt, og det er endnu sværere at flytte på rørføringen – og så er det heller ikke ligefrem en billig løsning. I stedet kan du investere i frostsikringskabler, som kan sikre en bestemt varme i vandrørene, så vandet ikke kan fryse til is og skabe frostsprængninger og de skader, der følger med. Det er generelt en billigere løsning end efterisolering eller at flytte rørføringen – og på den måde er du også sikret i både hus og sommerhus hele vinteren lang.

Tø ikke frosne vandrør op med varmepistol

Varmepistoler kan let ødelægge eller svække rørene, hvis du varmer for længe på ét bestemt sted. Det er derfor ikke en løsning, hvis uheldet skulle være ude. Varmepistoler bør desuden heller aldrig anvendes på rør af PVC. Hvis du alligevel bruger en varmepistol, kan du risikere at forsikringen ikke dækker eventuelle skader, da du har udvist grov uagtsomhed. I stedet bør du få en VVS-installatør til at tø røret op ved at sætte elektrisk spænding på røret.